Coolmax

Coolmax® – materijal za odvođenje i distribuciju vlage razvijen 1986. godine od strane “DuPont Textiles and Interiors”, danas poznate kao “Invista”. Coolmax® tkanine koriste posebno projektirana poliesterska Dacron® vlakna za poboljšanje prozračnosti u odnosu na na prirodna vlakna poput pamuka.

Struktura Coolmax® vlakna nije okrugla, već ima šesterokutni oblik s utorima. Takva struktura tvori niz sitnih kanala koji kapilarno rašire vlagu po površini i time pospješuju isparavanje.

Materijal je izvorno razvijen za izradu odjeće namijenjene za uporabu tijekom ekstremnih fizičkih napora kad dolazi do povećanog znojenja. Coolmax® tijelo održava suhim i tijekom najtežih aktivnosti. Osim vrhunske distribucije vlage Coolmax® vlakna otporna su na blijeđenje , skupljanje i boranje. Sve ove osobine utjecale su na veliku raširenost u primjeni Coolmax®-a i danas gotovo da i nema proizvođača sportske opreme koji i u svojoj ponudi nema odjeću izrađenu od Coolmax®-a. Posebnu popularnost Coolmax® uživa među alpinistima. Pojavaom Coolmax®-a znatno je smanjen broj smrtnih slučajeva kod visoko gorskih ekspedicija koje su za uzrok imale pothlađenost.

Prednosti Coolmax®-a prepoznali su i proizvođači tkanina za izradu navlaka madraca. Poznato je da osoba tijekom noći gubi 1/4 litre tjelesne vlage. Ovo izlučivanje vlage u obliku znojenja, gubitka urina, itd. – uzrokuje ljepljiv osjećaj i potiče dodatnu proizvodnju znoja, što nije nimalo dobro za miran i udoban san. Dacron® tkanina sprečava i potpuno isključuje takvu nelagodu. S obzirom da je izuzetno prozračan i da odlično regulira temperaturu, Coolmax® je idealan materijal za izradu navlaka madraca. Šesterokutna struktura vlakna osigurava da se vlaga nastala tijekom spavanja trenutno prenosi na površinu tkanine gdje ubrzo ispari. Znojenje je reducirano i tijelo ostaje ugodno svježe tijekom cijele noći.

Coolmax® 3D

Coolmax® prednosti:

FIZIOLOŠKE:

  • regulira izlučivanje tjelesne vlage i zapravo smanjuje znojenje tijekom noći. Ispitivanja kontrole vlage pokazala su da se Coolmax® suši znatno brže u odnosu na druge upijajuće materijale.

BRZO SUŠENJE:

  • Zbog Dacron® vlakna koja se nalaze u Coolmax®-u navlaka madraca propušta zrak i brzo se suši. U istim uvjetima Coolmax® je nakon 30 minuta bio potpuno suh dok je pamuk u istom razdoblju zadržao 50% vlage.

SAVRŠENA KOMBINACIJA:

  • Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji specifičnih svojstava, Coolmax® je idealan materijal za navlake madraca. Coolmax® kao regulator vlage smanjuje znojenje tijekom noći, brzo se suši, a ima sposobnost upijanja.

TRAJNA KVALITETA:

  • Zbog svoje unutarnje strukture, otporan je nastanak mrlja. Budući da se ne tretira kemikalijama, laminatima ili elektrostatički, svojstvo regulacije vlage se ne gubi i nakon bezbroj pranja.