Organic cotton

Organic cotton

Organski pamuk je pamuk uzgojen na prirodan, ekološki prihvatljiv način, od genetski nemodificiranog sjemena te bez primjene otrovnih fungicida, insekticida i pesticida.

Mnogi ne znaju da je pamuk jedna od najzagađenijih biljaka. Od ukupne količine insekticida i pesticida koji se koriste u svjetskoj poljoprivredi, oko 25% insekticida i 10 % pesticida koristi se upravo za njegov uzgoj.

Za proizvodnju pamuka potrebnog za samo jednu majicu potroši se oko 150 grama pesticida i umjetnih gnojiva!

Prednosti organskog pamuka kod navlaka madraca:

Socijalno i ekološki održiv:

  • metode organskog uzgoja nipošto ne umanjuju kvalitet pamuka. Organski pamuk je jednako mekan, čvrst i voluminozan. Budući da pamuk ne jedemo i ne pijemo, mogli bi se zapitati zašto se toliko naglašava organski uzgoj i prerada? Odgovor je jednostavan: ljudi sve više pažnje posvećuju ekologiji postaju društveno odgovorniji prema upravljanju okolišem. Kako postaje sve očitije da djeca postaju sve osjetljivija na okolišne čimbenike, odrastanje u čistom okolišu postaje sve važnije pitanje.

Spavanje na svježem pamuku:

  • Organski pamuk je vrlo tražen materijal pri proizvodnji tkanina/pletenina za navlake madraca, donjeg rublja i odjeće. Velika je utjeha činjenica da spavate na materijalu koji nije tretiran pesticidima.

POSEBNOSTI ORGANSKOG PAMUKA:

Ekološki je prihvatljiv:
Korištenje organskog pamuka bilježi rast kao nikad prije. Znamo da se pri konvencionalnoj proizvodnji pamuka koriste nepotrebno velike količine pesticida. Razlog tomu je često i neznanje samih poljoprivrednika. Ti pesticidi zagađuju podzemne vode i tlo, te su opasni kako za ljude tako i za životinjski svijet.

Društvena korist:
Organic Cotton navlaka nepravljena je od 100% organski uzgojenog pamuka. Umjesto da se biljka pamuka tretira tradicionalnim sredstvima za zaštitu, šprica se mješavinom organskog gnojiva. Poljoprivrednik više ne mora ulagati u skupa gnojiva, već gnojivo dobiva iz vlastite zemlje. To izravno utječe na zdravlje njegove obitelji.

Mirna savjest:
Možete mirne duše spavati na organskom pamuku. To je savršen način da doprinesete čišćem okolišu. Elementarna svojstva pamuka ostaju očuvana organskim uzgojem, tako da su njegova prirodna mekoća i udobnost na najvišoj razini. Organski pamuk je idealan je idelana sirovina za čist i ekološki proizvod. Organski pmauk ispunjava sva naša očekivanja od prirodnog vlakna; čistoća, mekoća, ekološka opravdanost pri preradi, anti-alergena svojstva…..

Ambiciozno pozitivan:
Na pamuk otpada pola svjetske proizvodnje tekstila. Organski uzgojen pamuk nesumnjivo će igrati vodeći ulogu diljem svijeta u borbi protiv negativnih utjecaja društvenih i ptanja zaštite okoliša koji su uključeni u proizvodnju pamuka. Potražnja za bio-pamukom (organskim pamukom) je u znatnom porastu od 2000.g. Kako bi poduprijeli taj trend, važno je da povećamo naše korištenje organskog pamuka. To je naša prilika da budućim naraštajima osiguramo zdravije okruženje za život. Samo uz povećanu potražnju krajnjeg korisnika , organski pamuk će bilježiti daljnji rast zauzeti još veći udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji pamuka.

U Ergoactivu koristimo navlake od organskog pamuka u različitim mješavinama, pa u ponudi imamo OragnicCotton navlaku u sastavu; 100% organski pamuk i Bio Cotton Go For Green navlaku u omjeru; 24% organski pamuk i 76% poliester. Po želji kupca navlake od organskog pamuka možemo staviti i na modele na kojima nije u standardnoj ponudi.

Ergoactiv OrganicCotton navlake su uz naše Naturalis pjene još jedan korak u našem nastojanju da ponudimo što prirodnije okruženje tijekom noći, uz što manje oštećenje okoline u kojoj živimo.