Unatoč pojavi “novih” materijala kao što su visco pjene ili high resilience pjene, latex madraci i dalje zauzimaju velik dio tržišta. Sve pjene koje su se pojavile kasnije su zapravo materijali koji imaju ulogu smanjiti cijenu proizvodnje, a istovremeno zadržati udobnost i kvalitetu koju daje latex. U ovoj temi pokušati ćemo objasniti što je latex, koje vrste latexa postoje i zašto je tako dugo zadržao popularnost.

Što je latex?

Kao sirov materijal latex je mliječno bijela tekućina koja se sastoji od čestica gume i vode. Postoje tzv. prirodni i sintetički latex. Prirodni latex dobiva se iz soka tropskog drveta “Hevea brasiliensis”, dok sintetički nastaje iz mješavine dvaju naftnih derivata (styrene i butadene).

Prilikom izrade madraca gotovo uvijek se koristi mješavina sintetičkog i prirodnog latexa no postoje iznimke koje čine vrh ponude, a u sastavu su i do 100% prirodni latex.

Prirodni latex se u početku (1870′) skupljao na području Amazone. Do 1890.godine Britanci, uz pomoć “Singapore Botanical Gardens” organiziraju plantaže gume ma području Malezije. Danas su Malezija, Tajland i Indonezija vodeći svjetski proizvođači latexa, a nešto proizvodnje otpada i na Vijetnam, Indiju, Cameroon i Obalu bjelokosti.

Sintetički latex nastao je za vrijeme Drugog svjetskog rata kad je Američka vlada u nedostatku prirodnog latexa odlučila pokrenuti “Sinthetic rubber programme” iz kojeg se razvila današnja proizvodnja gume i latexa.

Postoje dva osnovna procesa nastanka latex madraca. Prvi i najrašireniji je tzv. Dunlop proces. Ovaj proces usavršio je 1983.g. Charles Goodyear. Proces je tijekom prve polovine 20. stoljeća nastavio unaprjeđivati upotrebom organskih akceleratora i ontioksidansa, što je znatno pridonijelo kvaliteti i trajnosti krajnjeg proizvoda.

Devet koraka Dunlop procesa proizvodnje latexa

 • pravljenje mješavine latexa
 • pjenjenje
 • geliranje
 • punjenje kalupa
 • vulkanizacija
 • vađenje iz kalupa
 • pranje
 • sušenje
 • kontrola i skladištenje

Drugi proces proizvodnje je tzv.

Talalay proces:

Talalay proces razlikuje se od standardnog procesa po sljedećem:

Nakon koraka 4. (punjenja kalupa latexom) dolazi:

4 a – Vakumiranje (isis zraka iz kalupa) da se dobije homogenija struktura latex pjene

4 b – Duboko smrzavanje na -30°C, što stabilizira strukturu ćelija koje djelomično popucaju

4 c – Geliranje – dok temperatura raste, smjesa zraka i CO2 se upuhuje u latex pretvarajući ga u gel i čineći ga još homogenijim te nakon toga vulkanizacija na 115°C i dalje sve isto kao u Dunlop procesu. Iako je ovaj proces proizvodnje daleko skuplji, donosi najvišu danas poznatu kvalitetu.

Važno je napomenuti da se Talalay proizvodi samo u 1 zoni i koristi slično kao i memory pjena, za sloj uz tijelo kod tzv. Talalay madraca. Ne postoji Talalay madrac jedinstvene Talalay strukture čija je jezgra viša od 14 cm!

SonoCore proces:

Ovaj proces osmišljen je početkom ovog stoljeća u laboratorjima belgijskog proizvođača latexa Latexco. Iako se zapravo radi o naprednijem Dunlop procesu, ovaj postupak se može izdvojiti kao zaseban. Upotrebom ultrazvuka prilikom vulkanizacije dobiva se pravilnija struktura ćelija pjene te je rezultat sličniji Talaly latexu. Prilikom SonoCore proizvodnje znatno je manji utrošak energije u odnosu na Talalay proces što čini i osjetnu razliku u cijeni finalnog proizvoda.

PRIRODNI (Natural) LATEKS – mit ili stvarnost?

Najčešće pitanje kupaca danas odnosi se na prirodno porijeklo i postotkak prirodnog latexa u madracu. Više od 95% madraca koje možemo pronaći na našem tržištu je u sastavu 20% prirodni latex i 80% sintetički. Takav omjer daje smjesu koje je udobna, dugotrajna i prihvatljiva cijenom i naziva se Standard Latex. Na tržištu postoje i tzv. Natural latex jezgre. Najveći proizvođači latexa danas u ponudi imaju i natural latex jezgre, ali su obično svedene na vrlo ograničenu ponudu koja najčešće ne prelazi više od jednog modela. To su jezgre koje u sastavu imaju preko 85% prirodnog latexa, pa i do 100%. Tako visok postotak prirodnog latexa daje posebnu udobnost na što najviše utječe znatno veća gustoća i bolja elastičnost materijala u odnosu na tzv. standard latex (80/20). Nažalost takve jezgre su izuzetno skupe i ubrajaju se u ekskluzivne proizvode za zdravo spavanje. Bitno je napomenuti da natural latex madrace ne bi trebalo kupovati isključivo zbog njihove “prirodnosti”, već i zbog ugođaja ležanja koji nije moguće postići standard latexom ili drugim danas poznatim materijalima. U Ergoactiv ponudi Natural Latex madraca zastupljeni su modeli Mayan Green i Hevea Natural koji su u sastavu 100% prirodan latex.

PRIRODNI (Natural) LATEKS – !!! NAJČEŠĆA PRIJEVARA I KAKO JU PREPOZNAT !!!

Prirodni (natural) latex je zbog svoje ekskluzivnosti i cijene postao najraširenijom prijevarom prilikom prodaje madraca.  Dio proizvođača i prodavatelja latax madraca netočno prezentira svoje proizvode kao prirodne latex madrace iako se u stvarnosti radi o madracima s jezgrama u standrad latexu, omjera 20% prirodni / 80% sintetički latex. Prilikom ovakve prodaje najčešće se spomninje da se radi o madracu koji je od 100% latexa ili 100% latex jezgri. Ovakve izjave kupca dovode u zabludu da se radi o jazgri od prirodnog lateksa tj. natural latex jezgri. Svi standard latex madraci nose oznaku 100% latex iako su u omjeru 80% sintetički latex i 20% prirodni latex. Kad se u stvarnosti radi o Natural latex madracu, to je istaknuto na jezgri na nekoliko načina. Najčešće je u jezgru utisnut žig na kojem piše “100% Natural latex”, “100% Latex Natural Origin” ili slično. Dodatno bi se na jezgri trebale nalaziti naljepnice proizvođača latexa na kojima je istaknuta specifikacija jezgre ili naziv jezgre koju proizvođač deklarira kao Natural latex. Ukoliko se na jezgri madraca ne spominje izričito “NATURAL” već se spominje samo 100% latex, možete biti sigurni da jezgra nije Natural latex već je u pitanju u neki drugi omjer. Natural latex ima i specifičan miris i strukturu pjene koja se razlikuje od standard ili sintetičkih jezgri no za to je već potrebno određeno iskustvo. Dodatno na prevaru može ukazati i sama cijena proizvoda. Natural latex madraci su redovito najskuplji proizvodi čija se cijena u 90×200 veličini rijetko spušta ispod iznosa od 5000,00 kn.

Najčešći oblik označavanja jazgre od 100% prirodnog latexa

Pitate se zašto je većina latex jezgri na tržištu u istom sastavu kad ima tako puno proizvođača madraca? Odgovor je vrlo jednostavan; na EU tržištu postoji četiri proizvođača latex jezgri madraca. Ta četiri proizvođača udruženi su u Eurolatex udruženje ( www.eurolatex.com ) i upravo je “euroLatex” certifikat garancija najviše kvalitete na tržištu. Svi proizvođači euroLatex-a proizvode jezgre u omjeru 20% prirodni / 80% sintetički latex ili u “natural” varijanti; 85% prirodni / 15% natural i 100% natural latex. Proizvodnja latex jezgri je izrazito skupa i komplicirana i to je razlog zašto ni jedan proizvođač madraca nema svoju proizvodnju latex pjene. Za svaku dimenziju madraca potreban je poseban kalup koji na sebe veže dio proizvodnog pogona. Takva proizvodnja postavlja neka ograničenja, pa se neki modeli jezgri ne proizvode u velikim dimenzijama (uglavnom su dostupne širine do 140cm , iznimno 160cm ili 180cm). Da bi dobili madrac širine 160 ili 180cm jezgre se moraju lijepiti. U Ergoactivu preporučamo da sa kod takvih dimenzija u jednu navlaku ubace dvije jezgre. Takvim pristupom izbjegava se upotreba ljepila koje može štetno djelovati na pjenu i može uzrokovati promjenu tvrdoće na spoju dviju jezgri. Zbog jednostruke navlake ne osjeti se rupa između jezgri. Prednost ovakvog postupka je moguće kombiniranje jezgri različite tvrdoće.

Sljedeće pitanje koje se nameće je zašto su razlike u cijeni latex madraca tako velike, ako svi dolaze iz iste tvornice? Na cijenu madraca dosta može utjecati kvaliteta navlake, ali praksa pokazuje da više od navlake utječe ime proizvođača madraca. Upravo zbog nemogućnosti da opravdaju visoke cijene, neki od vodećih proizvođača madraca polako izbacuju latex iz proizvodnje i proizvodnju usmjeravaju prema HR pjenama koje im omogućavaju veću neovisnost i isplativost.

Razliku latex madraca uvelike čini kvaliteta pletenine-navlake (više o pleteninama-navlakama pročitajte u temi NAVLAKE), ali i pravilan odabir gustoće i visine jezgre koje svaki essay help proizvođač madraca naručuje prema svojim potrebama. Iz ovog možemo zaključiti da ipak nisu svi latex madraci isti.

Jezgre Ergoactiv modela latex madraca proizvedene su u pogonima belgijskih proizvođača latexa Artilat ( www.artilat.be ) i Latexco (www.latexco.com) , te su za njih pomno odabrane vrhunske pletenine visoke elastičnosti i higijenskih svojstava, kako bi madrac pružio maksimum udobnosti.

 •  
 •  
 •  
 •