U novije vrijeme proizvodnja madraca uglavnom je usmjerena prema jezgrama od pjena. Poslije gotovo sto godina dominacije opruga, razvoj tehnologije i novih pjenastih materijala gurnuo je pjene u prvi plan i opruge polako odlaze u povijest. U ovoj temi pokušati ćemo objasniti zašto su pjene dominantne i koje su prednosti spavanja na pjeni.

Da bi objasnili prednosti pjene kao jezgre madraca, moramo spomenuti i madrace s oprugama. Osnovna razlika između madraca s oprugama i madraca od pjene su točke rasterećenja i njihov raspored na madracu. Kod madraca s oprugama (Bonell jezgre) točka rasterećenja je u centru svake opruge. To nas dovodi do zaključka da su madraci s više opruga bolji. Takvo razmišljanje dovelo je do nastanka tzv. džepičastih jezgri. Za razliku od bonell jezgri kod kojih su sve opruge međusobno povezane i kao takve ne dozvoljavaju madracu da se oblikuje prema obliku tijela, džepičaste jezgre imaju više manjih opruga koje su svaka za sebe umotane u tkaninu i gibaju se neovisno. Džepićasti i bonell madraci se rade tako da se na opružnu jezgru stavlja sloj za sprečavanje proboja opruga na koji dolazi nekoliko centimetara pjene. Iz toga proizlazi da se i na opružnim madracima zapravo spava na pjeni, ali su to na žalost još uvijek najčešće obični poliuretani iako se danas mogu pronaći i džepičasti madraci koji u gornjem sloju imaju latex ili HR pjenu.

Na madracima od pjene točka rasterećenja je u svakom dodirnom mjestu s tijelom. Točkasta elastičnost i mogućnost prilagodbe pjena je ono što ih čini superiornim u odnosu na madrace s oprugama. Osim točkaste elastičnosti postoje još neke prednosti u odnosu na madrace s oprugama. Pjene su neusporedivo lakše, a to pojednostavnjuje manipulaciju (okretanje, transport, itd.). Pjene za razliku od opružnih madraca uglavnom dolaze s navlakama izrađenim od pletenina, dok su na opružnim madracima još uvijek najviše zastupljene tkanine (gradl). Pletiva su u odnosu na tkanine elastičnija što na madracima omogućava bolju prilagodbu prema obliku tijela.  Kad se kupuje madrac s jezgrom od pjene izuzetno je važno da na njemu bude navlaka od pletiva, jer tkanine zbog svoje “krutosti” loše utječu na prilagodbu pjene i na njenu točkasu elastičnost. Mogućnost skidanja i pranja navlake, dodatni je plus.

Osim ovih očitih razlika postoje i neke manje vidljive; opružne jezgre dizajnerima madraca ostavljaju vrlo malo mogućnosti za kreiranje zona (tvrđi i mekši dijelovi po uzdužnoj osi madraca), dok se pjene obrađuju CNC strojevima koji izrezivanjem pjena mogu odraditi gotovo sve što dizajner može zamisliti. Takav pristup proizvodnji omogućava bolju ergonomsku proilagodljivost.

Kod nas još uvijek postoji percepcija da je madrac s oprugama trajnije rješenje, ali to je zapravo krivo. Madrac s oprugama traje onoliko koliko traje i pjena koja se u njemu nalazi. Još jedan nedostatak madraca s oprugama u odnosu na one s pjenama je odnos debljine opruge i težine čovjeka koji koristi madrac. Ovo često dolazi do izražaja kod korištenja kreveta za najam (hoteli, apartmani i sl.) gdje madrac mora podnjeti najrazličitija opterečenja. Gost “teške kategorije” vrlo brzo će uništiti madrac s oprugom koja nija namijenjena njegovoj težini, dok kod madraca s jezgrom od pjene ne postoji opasnost od preopterećenja. Upravo ova karakteristika uz mogućnost pranja navlaka i lakšu manipulaciju, je razlog što se sve više ljudi odlučuje za madrace od pjene pri opremanju kreveta za najam.

Bitan faktor kod madraca s jezgrom od pjene je letvičasta podnica koja preuzima ulogu opruge. Kod madraca s oprugama spavate na 2-4cm pjene i oprugama, a kod madraca s jezgrom od pjene na 12-20cm pjene i letvičastoj podnici.

  • Više o podnicama pročitajte u temi “O podnicama

Tipovi pjena:

Latex

Prva pjena podobna za izradu madraca pojavila se kad je razvijena Dunlop metoda vulkanizacije latex-a. Zahvaljujući odličnim svojstvima latex je i danas jedna od najzastupljenijih pjena u izradi madraca. Sve ostale pjene su razvijene kako bi se dobio materijal istih, sličnih ili boljih karakteristika uz bolju ekonomsku isplativost.

  • Više o latex-u pročitajte u temi latex

PU pjena (poliuretan – PUR)

Standardne poliuretanske pjene su zapravo ono što nazivamo običnom spužvom. Poliuretanske pjene ili PU ili PUR pjene su materijali koji zapravo nisu podobni za izradu madraca, ali se koriste zbog niske cijene sirovine u tzv. low cost segmentu madraca ili kao gornji slojevi kod madraca s oprugama. Ove pjene najlošije dišu od svih pjenastih materijala na tržištu madraca. Jedine su pjene koje se mogu vakumirati (prodaju se u rolanom obliku) i relativno su malih gustoća (uglavnom 20-35kg/³). Na tržištu postoji velik broj ne fer proizvođača koji ove pjene prodaju pod nekim svojim nazivom (komoforna pjena i sl.) i time dovode kupca u zabludu da kupuje kvalitetniji materijal. Vijek trajanja standardnih PU pjena je 3-5 godina, poslije čega dolazi do znatnog smanjenja elastičnosti materijala. Poliuretanske pjene nemaju elastičnu stjenku ćelije, već pod pritiskom dolazi do trenutnog propadanja. Posljedica ovog propadanja je vrlo loša točkasta elastičnost. Ovi madraci su vrlo kruti i čak i kod modela koji su na dodir meki, ugođaj ležanja je znatno tvrđi.

HR pjena (high resilience) – hladno lijevana pjena

Kao i sve druge ekspandirane sintetičke pjene i ova je napravljena na bazi poliuretana, ali su svojstva HR pjene neusporedivo bolja u odnosu na obične PU pjene. Ove pjene imaju otvorenu staničnu strukturu što omogućava nesmetan protok zraka kroz jezgru madraca. Izrađuju se u visokim gustoćama (30-80kg/³), imaju vijek trajanja cca 10-15 godina, ovisno o gustoći. HR pjene nazivaju se i hladno lijevanim pjenama zbog razlike u temperaturi pri kojoj se ekspandiraju u odnosu na PU pjene; PU pjene 100-125 °C, HR pjene 30-85 °C. Osim spomenutih naziva, kao i kod PU pjena većina proizvođača upotrebljava svoj naziv za ovaj tip pjene. Ćelije HR pjene imaju elastičnu stjenku što omogućava linearno prenošenje pritiska kroz puni presjek jezgre madraca. Kod HR pjena je vrlo važno uzeti u obzir gustoću materijala (prostornu masu pjene / kg/m3 ) jer o gustoći kvaliteta pjene. Bitno je napomenuti da kod ekspandiranih pjena gustoća pjene nema veze s tvrdoćom, pa je tako moguće imati madrac iste gustoće u različitim tvdoćama.

  • Više o HR pjenama pročitajte u temi “HR pjena

Viscoelastična – memory – memo-sens pjena:

Ovaj tip pjene predstavljen je od strane švedskog proizvođača Tempur-pedic 1992.godine gdje je razvijen u suradnji s NASA-om u svrhu oblažavanja djelovanja ekstremnih g-sila na astronaute.

Gotovo da i nema proizvođača madraca koji u svojoj ponudi nema madrac od memory pjene. Ovu pjenu karakterizira najbolja točkasta elastičnost s kojom se može mjeriti jedino vrlo dobar vodeni krevet i novija generacije Hypersoft HR pena. Termosenzibilnost i točkasta elastičnost uzrok su velikoj popularnosti ovog tipa pjena. Viscoelastične pjene imaju antidekubitalno djelovanje i svoju upotrebu pronašle su u medicini. Kao i kod drugih tipova pjena i kod visco pjene specifična gustoća je faktor koji određuje kvalitetu i cijenu krajnjeg proizvoda.

  •  
  •  
  •  
  •