• TENCEL® je prirodno celulozno vlakno proizvedeno iz jezgre stabla eukaliptusa. Daje koži osvježavajući osjećaj i odlično provodi vlagu. TENCEL® celulozno vlakno odlikuje izrazito velika vlačna čvrstoća.
 • TENCEL® pletenine su izdržljive kao poliester, a istovremeno meke poput svile i prozračne kao lan.
 • Za vrhunsko odvođenje vlage kod TENCEL®-a zaslužna su mikro vlakna koja nazivamo Fibrils. Fibrils vlakna su hidrofilna te izrazito brzo i jednolično absorbiraju vlagu, rašire je po površini i otpuštaju u atmosferu. Takvo djelovanje osigurava stalno suh i svjež madrac.

 

Prednosti TENCELA®:

 • Bio održivost – generiran iz prirode.
 • Potpuno prirodno disanje i regulacija vlage.
 • Poboljšana udobnost spavanja.
 • Bolja regulacija temperature spavanja.
 • Prirodno antibakterijsko vlakno otporno na razvoj bakterija i neugodnih mirisa

kreislauf_1170px_EN_NEU

Ova svojstva su razlog zašto je TENCEL® postao jedna od najzastupljenijih pletenina kod izrade navlaka za madrace.

Na tržištu postoje pletenine različite površinske mase i omjera TENCEL® vlakna u samoj pletenini. U Ergoactiv navlakama za madrace koristimo TENCEL® pleteninu površinske mase 320g/m² ,u omjeru 71,6% PES, 28,4% TENCEL®. Takav omjer garantira trajnost, prozračnost i omogućava pranje u perilici na temperaturi od 60°C, uobičajenim deterdžentima. Sve Ergoactiv TENCEL® navlake opremljene su 4-stranim djeljivim patent zatvaračem što omogućava pranje navlaka velikih madraca u običnoj perilici.

Napominjemo da je prilikom kupnje madraca važno pogledati deklaraciju na kojoj bi trebali biti iskazani sastavi tkanina u postocima.
Također je uputno pitati prodavača za površinsku masu pletenina/tkanina, jer je to bitan faktor u određivanju kvalitete i cijene proizvoda. Površinska masa pletenina nije nužno iskazana na deklaracijama.

Od 2014. godine u Ergoactivu uvodimo u proizvodnju spiralno četkanu Tencel vatu, kao laminat navlake. Ovom inovacijom te izbjegavanjem upotrebe silikoniziranih poliesterskih vlakana, postigli smo bolju regulaciju vlage, bolju prozračnost te povećali udobnost spavanja u prirodnijem okruženju i produljili vijek trajanja madraca.
Novost je i Tencel C pletenina kao najnovija generacija Tencel pletiva, obogaćena molekulama Chitosana u svrhu revitalizacije kože i još bolje antibakterijske zaštite. Chitosan je potpuno prirodan materijal koji se od ranije upotrebljava u kozmetici i medicini u svrhu obnavljanja kože i potpuno je neštetan po ljudski organizam i okoliš.

firschzellenkur_baumwolle_08 firschzellenkur_tencel_c_08

Pamuk                                             Tencel C

Ergoactiv TENCEL® navlake zadovoljavaju strogi Öko-Tex 100 standard.

oko100  pranje60  tencel-round

Kako radi Tencel?

Regulacija vlage
Prijenos vlage kao rezultat djelovanja sitnih Fibrils vlakna.

TENCEL® pruža jedistven prijenos vlage u odnosu na sintetska vlakna. Struktura Fibril-a koja tvori TENCEL® vlakno, garantira optimalne uvjete vlažnosti za kožu. Sintetska vlakna ne mogu apsorbirati vlagu u unutrašnjost samog vlakna.

 

Prijenos vlage je određen klimom. Ovisno o klimatskim uvjetima, TENCEL® upija ili otpušta vlagu. U usporedbi s drugima vlaknima, TENCEL® postiže najveću stopu upijanja: pri vlažnosti zraka od 65%, TENCEL® još ima kapaciteta da upije vlagu s kože.

TENCEL® – DRUGA KOŽA

Ljudska koža je naš najveći vitalni organ, ima funkciju regulacije topline i održavanja količine vode u organizmu. TENCEL® podržava tjelesne funkcije i djeluje kao druga koža.

Subjektivan osjećaj ugode dobrim djelom uvjetovan je mogućnošću pojedinog vlakna da absorbira vlagu. Gruba vlakna mogu uzrokovati iritaciju kože. Ekstremno ravna površina TENCEL® vlakna daje poseban osjećaj mekoće na koži.

Usporedba površine vlakna pamuka, vune i TENCEL®-a
Pogled kroz mikroskop jasno pokazuje prednost TENCEL® vlakna.

csm_eigenschaften_tencel_15c15002f9  csm_eigenschaften_wolle_1f99939920  csm_eigenschaften_baumwolle_3b143ffddf

             Tencel                            Vuna                               Pamuk

Prema recentnim dermatološkim istraživanjima, nošenje odjeće od TENCEL®-a znatno povećava udobnost i osjećaj ugode. (Dermatological study of the textile compatibility of TENCEL®, 2004, Univ.-Prof. Dr. T.L. Diepgen, Heidelberg, Germany). TENCEL® je potpuno bez kemijskih sastojaka, što je važan faktor za osjetljivu kožu.

POTPUNO PRIRODNA HIGIJENA

Po pitanju higijene i razvoja bakterija, prirodne osobine TENCEL®-a pružaju mnoge prednosti za osjetljivu kožu.

TENCEL® ne dopušta razvoj bakterija!!!

Rast bakterija spriječen je potpuno prirodnim putem. Ključ je u savršenoj distribuciji vlage. Vlaga se direktno absorbira u unutrašnjost vlakna što sprečava nastanak i kondenzaciju vodenog filma na kojem bi u dodiru s kožom moglo doći do razvoja bakterija.

bakterien_970x279_EN_neu

Prirodna zaštita od bakterija

Rezultat laboratorijskog istraživanja o razvoju bakterija na tekstilu
(Univ. Prof. Dr. B. Redl, Innsbruck University of Medicine, 2004)

 •  
 •  
 •  
 •