Kupiti madrac s jezgrom od pjene ili opruga prvo je pitanje koje se nametne svima kad dođe vrijeme za kupovanje novog madraca. Odgovora na ovo pitanje često nema ili su slabo argumentirani.

U ovoj temi pokušati ćemo navesti koje su prednosti i mane kod ove dvojbe. Za ugodno i ergonomski ispravno spavanje bitno je zadovoljiti nekoliko kriterija: sposobnost madraca da smanji pritisak na površinski optok krvi, ispravno podupiranje kralježnice i njezino dovođenje u rasterećen položaj, ugodnu klimu za spavanje, odnosno regulacija temperature i vlage.

Prije no što objasnimo prednosti i mane potrebno je znati da postoji više vrsta opružnih jezgri i više vrsta pjenastih materijala.

Bonell ili džepičasta jezgra?

Bonell jezgrama nazivamo one jezgre kod kojih su sve opruge međusobno povezane žicom. To su oni madraci na kojima smo više-manje svi odrasli, a jedan od najpopularnijih je bio Meblo Jogi.. Promjer opruga je uglavnom 80-92mm, izrađuju se u visinama 80-160mm i u jednom kvadratnom metru ih je 100-160. Takve jezgre imaju vrlo lošu točkastu elastičnost, te iako danas postoje i u višezonskim izvedbama, one zbog međusobne povezanosti žicom nemaju sposobnost ergonomskog prilagođavanja tijelu. Povezanost opruga posebno dolazi do izražaja kod jednostrukih madraca za dvije osobe gdje se kretanje jedne osobe intenzivno prenosi na drugu osobu.

Džepičaste jezgre se sastoje od niza manjih opruga promjera 29-65mm, obučenih u košuljice-džepiče od netkanog tekstila. Mogu biti visine 40-160mm i u jednom kvadratnom metru ih je cca 250-560. Džepičaste opruge se međusobno ne spajaju žicom, već se tekstil džepiča lijepi jedan za drugi i tako nastaje džepičasta jezgra. Džepiči mogu biti i ručno šivani što uvelike poskupljuje proizvod. Takve jezgre su znatno prilagodljivije, jer svaka opruga na pritisak reagira neovisno. Bitno je napomenuti da broj opruga kod ovih madraca uvelike utječe na njihovu prilagodljivost, ali i cijenu. Kod nas još uvijek prevladavaju standrad džepičaste jezgre s 260-300 opruga, ali pojavljuju se i kvalitetnije multipocket pocket i micro pocket jezgre. Džepičaste jezgre se dodatno razlikuju i po obliku same opruge.

Uobičajeno je da se na Bonell jezgre polažu ploče za sprečavanje proboja jezgre u obliku filca različite gramature ili kod boljih modela ploče lateksiranog kokosa, sisala i sličnih materijala. Neki proizvođači džepičastih madraca preuzeli su ovaj princip rada iako polaganje takvih ploča na džepičaste opruge potpuno eliminira njihovu osnovnu funkciju, a to je neovisno reagiranje svake opruge. Kod madraca s džepičastim oprugama pjena bi trebala biti položena direktno na opruge ili na armiranu elastičnu mrežicu koja povezuje opruge, a ne narušava njihovu točkastu elastičnost.

Obzirom da svi opružni madraci u gornjem sloju moraju imati neku vrstu pjene, pravo pitanje nije pjena ili opruga, već opruga i pjena ili samo pjena?

Koja pjena?

Kao što postoji više vrsta opruga, tako postoji i više vrsta pjena. U osnovi dijele se na ekspandirane poliuretanske pjene (poliuretan – PU pjena, HR – hladno lijevane pjene, viskozno elastične – memori) i vulkanizirane pjene (lateks, prirodni latex, talalay latex).

Smanjivanje pritiska – točkasta elastičnost

Madraci s oprugama pritisak koncentriraju u centar svake opruge gdje se nalazi točka rasterećenja na madracu. To nas dovodi do jednostavnog zaključka da madraci s više opruga imaju bolju točkastu elastičnost i to je nešto što prednost daje džepičastim oprugama ispred bonella. Naravno uz uvjet da džepiči nisu blokirani tvrdim pločama kokosa ili sličnim materijalom.

Kod madraca s jezgrom od pjene točke rasterećenja su zbog osnovnog svojstva elastičnosti pjenastih materijala u svakoj dodirnoj točki i to je očita i egzaktna prednost pjenastih materijala ispred opruga. To je ujedno i razlog zašto se ni kod tzv. opružnih madraca ne spava na samoj opruzi, već se na opružnu jezgru polažu slojevi pjena. Zapravo uvijek spavamo na pjeni, a na nama je da odaberemo debljinu i vrstu pjene? Najbolju danas poznatu točkastu elastičnost imaju viskozno-elastične (memory) pjene velikih gustoća (50-85kg/m3), no ne zaostaju puno ni visokokvalitetne HR pjene i lateksi, a HR Hypersoft pjene mogu se mjeriti s najkvalitetnijim memori pjenama.

Što zapravo znači ta točkasta elastičnost za spavanje? Točkasto rasterečenje u madracu zaduženo je za rasterećenje površinskog optoka krvi ili jednostavno rečeno smanjuje pritisak, a to za direktnu posljedicu ima manje okretanja tijekom sna, mirniji san, a time i kvalitetniji odmor.

Ipak, za kvalitetno spavanje to nije dovoljno. Za kvalitetan odmor potrebno je zadovoljiti i ergonomski kriterij, a to se odnosi na sposobnost materijala da se oblikuju prema obliku tijela i na taj način dovede kralježnicu u rasterećen položaj.

Bonell madraci se zbog povezanosti opruga ne mogu prilagođavati obliku tijela i zbog toga ih ne ubrajamo u skupinu ergonmskoih madraca. Kod madraca s džepičastom oprugom prilagodba se ostvaruje tako da se u jezgru ugrađuju opruge različite debljine / tvrdoće i tako se formiraju višezonske jezgre. Uobičajeno je da se pritom koriste opruge dviju tvrdoća koje se zatim raspoređuju u 3, 5 ili 7 zona. Korištenje samo dviju tvrdoća unutar jednog madraca, veliko je ergonomsko ograničenje za dizajnere madraca, jer 2-5cm pjene koliko je obično ima na opružnim jezgrama ne dozvoljava dodatno kreiranje zona u površinskim slojevima.

Kod pjenastih materijala takvog ograničenja nema. Uz današnje mogućnosti modernih CNC strojeva za izrezivanje pjena, moguće je gotovo sve, pa je tako moguće dobiti znatno blaže i prirodnije prijelaze sa zone na zonu u odnosu na madrace s oprugama, a time i bolju ergonomsku prilagodbu. Gotovo svi bolji ergonomski madraci danas za prilagodbu koriste tri stupnja tvrdoće unutar jezgre madraca. Različiti stupnjevi tvrdoće mogu se izvesti izrezivanjem pjene ili spajanjem pjena različite tvrdoće. Tehnika spajanja pjena koristi se uglavnom samo kod najskupljih modela madraca dok se većinom koristi tehnika izrezivanja CNC strojevima.

Najčešći argument za kupnju madraca s oprugama je prozračnost koju daje opružna jezgra. No taj pozitivan efekt se često tumači potpuno krivo. Jedan od najvećih problema spavanja je vlaga. Dok spavamo dio vlage dolazi od nas samih kroz izlučeni znoj. Zdrav čovjek u toku jedne noći može izlučiti i do pola litre znoja. Iako se veći dio znoja zadržava u navlaci madraca, kroz niz godina korištenja normalno je da će dio znoja zahvatiti i jezgru madraca. Ovo je osnovni razlog zašto i najkvalitetnije madrace treba zamijeniti poslije 10-15 godina upotrebe. Drugi izvor vlage je kondenzacija do koje dolazi kad toplinom tijela ugrijemo madrac koji stoji na hladnoj podlozi. Ukoliko madrac s jezgrom od pjene stoji položen na ravnu ploču, uslijed razlike u temperaturi madraca i ploče, dolazi to stvaranja kondenzata što može uzrokovati razvoj gljivica i plijesni.

Ova pojava je jedan od razloga zašto madraci s jezgrom od pjene moraju biti postavljeni na letvičaste podnice. Madraci s oprugama u svom presjeku imaju prostor koji je ispunjen samo oprugama i zrakom. Taj zračni prostor djeluje kao toplinski izolator između slojeva madraca, pa takvi madraci mogu biti postavljeni na punu ploču bez opasnosti od stvaranja kondenzata i razvoja gljivica i plijesni. To opet ne znači da su džepičasti madraci prozračni, jer puno slojeva tekstila u koji su umotane opruge zapravo ne dopuštaju nesmetan protok zraka, pa je tako prozračnost ipak veća kod pjena koje su otvorene stanične strukture. (HR pjene i Lateks pjene).

Treba napomenuti da podnice kod madraca od pjene prvenstveno imaju ergonomsku funkciju. Kod opružnog madraca jezgru čine opruge i 2-5cm pjene. Takvi madraci funkcioniraju bez obzira na podlogu. Kod pjenastog madraca uvijek treba gledati podnicu i madrac kao cjelinu. Podnica je ta koja preuzima ulogu elastičnosti opruge, a pjene je znatno više no u opružnim madracima. Uobičajeno je da pjenasti madraci imaju jezgre debljine 14-20cm. Termoregulacija madraca i ugodna klima spavanja ne ovise o tome da li madrac ima jezgru s oprugama ili jezgru s pjenom, već ovisi o vrsti pjene na kojoj se spava. 2cm loše poliuretanske pjene u gornjem sloju opružnog madraca dovoljno je da u potpunosti blokira protok zraka u madracu.

Prema protoku zraka kroz materijal, pjene možemo rangirati ovako:

PU pjena – poliuretanska pjena – loše diše
HR PU pjena – hladno lijevana pjena – odlično diše
Viskozno – elastična pjena – memori pjena – dobro diše
Lateks pjena – odlično diše
Talalay lateks – vrhunski diše
Retikulirana pjena – van kategorije konvencionalnih pjena
Bitna razlika između madraca s oprugama i madraca bez opruga je često u navlakama.

Madraci s opružnim jezgrama uglavnom imaju navlake od krutog tekstila koje su punjene pamučnom ili vunenom vatom. Takve navlake se ne mogu skidati i prati i ne mogu se ubrojiti u antialergijske. Madraci s jezgrom od pjene gotovo uvijek su obučeni u navlake izrađene od kvalitetnijih pletiva koja su zatim laminirana sa silikoniziranim poliesterskim vlaknima ili vlaknima novije generacije kao što je Tencel. Takvi materijali su elastični i ne narušavaju točkastu elastičnost pjene, a istovremeno mogu imati odlična antialergijska svojstva. Gotovo uvijek se mogu skinuti i oprati. Pojedini proizvođači opružnih madraca prepoznali su prednosti ovog tipa navlaka, pa danas nije nemoguće pronaći opružni madrac s navlakom koje se može skinuti i oprati.

Vijek trajanja je još jedan argument koji se često ističe kod prodaje madraca s opružnom jezgrom. Prava istina je da će madrac trajati onoliko koliko traje njegov ergonomski sloj, a to je u svakom slučaju pjena. Ne zaboravite da svi madraci s oprugama u gornjem sloju imaju pjenu. Na žalost ta je pjena još uvijek najčešće obična PU pjena, ali sve češće se ugrađuju HR pjena, visco pjena i latex. Vijek trajanja ovisi prvenstveno o vrsti pjene, pa ipak je percepcija da madraci s opružnom jezgrom traju dulje. Usporedimo li madrac s oprugama i 3cm PU pjene s madracem koji ima PU pjenu u punom presjeku visine 16cm opaziti ćemo da će korisnik madraca s oprugama nastaviti koristiti madrac i nakon perioda od 5-7 godina iako je PU pjena u ergonomskom sloju madraca već u potpunosti izgubila elastičnost. Istovremeno će korisnik madraca od pjene svoj madrac zamijeniti novim. Opružna jezgra sa slojem za sprečavanje proboja jezgre zadržati će elastičnost madraca i poslije njegovog realnog vijeka trajanja koji ovisi o vrsti pjene u ergonomskom sloju. To stvara privid da je madrac i dalje pogodan za upotrebu iako je njegova ergonomska funkcija nestala gubitkom elastičnosti pjene. Kod pjenastog madraca tog privida nema i nije ga moguće koristiti kad pjena jednom izgubi elastičnost.

Udobnost madraca je relativan pojam i prilično subjektivan. Različiti ljudi vole različite madrace. Ipak, gledano ergonomski, madraci bez opruga gotovo uvijek postižu bolje rezultate u odnosu na madrace s oprugama sličnih karakteristika. Tu dolazi do izražaja točkasta elastičnost pjene u punom presjeku jezgre madraca.

Pokušati ćemo svesti prednosti i mane u nekoliko najvažniji osobina madraca:

točkasta elastčnost – na strani madraca s jezgrom od pjene
ergonomija – na strani madraca s jezgrom od pjene uz napomenu da postoje džepičaste jezgre s velikim brojoem opruga koje se mogu mjeriti s pjenastim madracima
prozračnost – ovisi samo o vrsti pjene – jednaka je
izbor podnice – na strani opruga
navlake – gotovo uvijek su bolje na madracima s jezgrom od pjene
vijek trajanja – ovisi samo o vrsti pjene – jednak je
manipuliranje madracima – na strani pjene
higijenska svojstva – otpornost na stvranje kondenzata je na strani opruga, dok su antialergijska svojstva gotovo uvijek na strani pjena.
kvaliteta materijala – madraci s oprugama su uglavnom rađeni s običnom PU pjenom ili s HR pjenom manje gustoće, dok kod pjenastih madraca prevladavaju HR pjene veće gustoće, latex i memori pjene.
Često postavljano pitanje kupaca je “Zašto se uopće proizvode madraci s oprugama?”. Odgovor na ovo pitanje krije se u cijeni materijala. Proizvodna cijena madraca s standardnim bonell ili džepičastim oprugama znatno je niža u odnosu na cijenu madraca s pjenom u punom presjeku. Većim brojem opruga po m² ta razlika se smanjuje. Dodatni argument u prodaji opružnih madraca je visina i raskošan izgled madraca koji olakšavaju prodaju. Dodatno napominjmo da izraziro visoki madraci ( preko 25cm ) u pravilu ne donose i kvalitetu, već su to uglavnom veće količine jeftinijih materijela upitnih ergonomskih svojstva.

Ovaj tekst ne treba shvatiti generalno i nije dobro izvući zaključak da su svi pjenasti madraci bolji od svih opružnih madraca. Kvaliteta pojedinog madraca ovisi o materijalima upotrebljenim u njihovoj izradi i ergonomskim svojstvima. Logično je da će madrac s džepičstom jezgrom koji ima 4cm HR pjene u vanjskim slojevima biti kvalitetniji od madraca koji ima 16cm PU pjene u punom presjeku. Cilj ovog teksta je upoznati kupce s načinom na koji funkcioniraju različiti materijali i time im olakšati izbor pri odabiru novog madraca.

When she was just a young girl, Aiko was fascinated by the BBC. She loved the 80sbus.com way they looked and the way they sounded. She dreamed of one day being able to www.fakehubporn.com speak with them and hear their voice. As she got older, she realized that she was attracted pornobold.com to older men. She knew that she could never have a relationship with one, but she pornoschip.com could still admire them from a distance. One day, she met a man who was older than bulbfuns.com her father. He was a respected businessman, and she was surprised to find out that he hqdisk.com was also a BBC. Although he was kind and gentle, she couldn't help but feel a desire eroscute.com for him. She knew that she couldn't have him, but she still longed for the feeling hotxhit.com of his hands on her body and his voice whispering in her ear.
twerk jeans ass videos tokyo girl fucks guy submissive indian husband drilled his wife cinhees huge dicks young fuckby helping mom when showering desi femdom piss dogxsex xxx busra horse fck oke anda young wife ko mar mar ke sax karna dipika aunty fucking telugu sex videos in telugu trends trends young desperate hairy mature jizz tongue natural tits brothar and sister xxx slepingcom desi aunty really caught outdoor kate mara lesbian kiss pornhub