Navlaka madraca je vrlo važan dio samog madraca i može imati velik udio u konačnoj cijeni proizvoda. Navlaka regulira toplinu i vlažnost tijekom spavanja, a te dvije osobine uvelike utječu na kvalitetu spavanja i bitno utječu i na antialergijska svojstva samog madraca. Navlake madraca uglavnom se sastoje od tri sloja. Vanjski sloj može biti od tkanog ili pletenog tekstila. Taj vanjski sloj nosi osnovne karakteristike same navlake i najčešće se navlaka naziva prema sastavu tog sloja.

Srednji sloj navlake nazivamo punilo. To je najčešće vata ili rjeđe neka vrsta pjene. Prilikom kupnje obratite pažnju na površinsku masu i sastav ovih materijala.

Donji sloj navlake nazivamo blokadom. Svrha ovog sloja je stabilizacija vate pri lamnirainju (štepanju) navlake. Ovaj sloj može uvelike utjecati na fleksibilnost i točkastu elastičnost madraca. Najčešće se koristi netkani tekstil manje gramature ili kod navlaka više kvalitete elastičan mrežasto pletani tekstil.

Tkanine-gradl: (wowen fabrics)

Kao što samo ime govori, to su navlake proizvedene postupkom tkanja. Takve navlake su izuzetno krute i danas se upotrebljavaju u proizvodnji jednostavnijih madraca s oprugama ili u tzv. low cost segmentu madraca od pjena (najčešće PU pjene). Zbog krutosti samog platna ovaj tip navlaka znatno umanjuje mogućnost prilagodbe jezgre madraca prema obliku tijela. Ove navlake u pravilu nemaju antialergijska-antibakterijska svojstva u samom vlaknu, već su kemijski tretirane (actigard i sl.) kako bi postigle zadovoljavajući efekt. Ovaj tip navlaka na madracima u pravilu nema mogućnost skidanja i pranja.

Pletenine-pletiva (knitted fabrics)

Proizvedene postupkom pletenja, pletenine su neuspredivo elastičnije u odnosu na tkanine te samim tim i pogodnije za izradu navlaka madraca. Visoka elastičnost pletenina u kontaktu s tijelom ne predstavlja problem u prijenosu pritiska na jezgru madraca i omogućava bolju prilagodbu i preraspodjelu pritiska što osigurava ugodnije spavanje i manji pritisak na površinski optok krvi.
Postupak proizvodnje pletenjem omogućava više kombinacija različitih vlakana s različitim svojstvima. Takav postupak proizvođačima pletenina daje mogućnost stvaranja optimalnih udjela pojedinih vlakana kako bi postigli željeni rezultat.
Elastičnost pletenina sprečava gužvanje i stvaranje nabora tijekom spavanja dok istovremeno teže puca u odnosu na tkanine što produljuje vijek trajanja navlake. Tehnika proizvodnje pletenina tolerira dodatni razmak između pređe što omogućava platnu veću propusnost i bolji prijenos topline i vlage (posebno bitno kod memory madraca).
Pletenine na tržište madraca uglavnom dolaze s patent zatvaračem kojim navlaku možemo skinuti s madraca kako bi je mogli oprati. Treba obratiti pažnju da patent zatvarač bude sa sve četiri strane i da je djeljiv. Djeljiv zatvarač omogućava zasebno pranje gornjeg i donjeg djela navlake što je bitno kod velikih dimenzija madraca (160×200, 180×200), a sve radi kapaciteta perilica rublja.
Različite vrste pletenina imaju različita svojstva, pa ih razlikujemo po površinskoj masi (gramaturi samog materijala), antialergijskim i antibakterijskim svojstvima, temperaturi pranja, negorivosti (bitno za hotele) i sl.
Prilikom kupnje uputno je raspitati se o gramaturi pletenine, jer to utječe na kvalitetu i konačnu cijenu proizvoda. U Ergoactivu koristimo pletenine renomiranih svjetskih proizvođača, visoke površinske mase (250-320 g/m² ili više) u kombinaciji s 300-350 g/m² punila. Dodatne informacije o pleteninama na Ergoactiv madracima potražite u temi navlake gdje posebno opisujemo svaki tip pletenine koji koristimo.

 

Punilo (vata-pjena)

Vate uštepane u navlaku mogu biti različitih sastava. Kod nas su oduvijek popularne tzv. ljeto/zima navlake koje s jedne strane u navlaku imaju uštepanu vunenu, a s druge pamučnu vatu. Ove vate se zbog svoje krutosti i teškog održavanja najčešće kombiniraju s silikoniziranim poliesterskim vatama.  Treba napomenuti da ne postoje nikakvi egzaktni podaci o stvarnom djelovanju ljetno-zimskih navlaka te da u ostatku svijeta tako nešto uopće ne postoji.  Da bi navlaka madraca mogla biti svrstana u grupu antialergijskih, mora imati mogućnost pranja. Ljetno-zimske navlake nisu perive i to im je dodatni minus. Ovaj tip punila se najčešće nalazi u fiksnim tkanim navlakama na madracima niže cjenovne kategorije.
Gotovo svi proizvođači danas kao punilo koriste silikoniziranu poliestersku vatu različitih gramatura  (200-400g/m2) . Od 2014. godine u Ergoactiv navlake počeli smo laminirati s Tencel vatama novije generacije kako bi povećali udio prirodnih materijala i poboljšali regulaciju vlage u madracu.  (više o Tencelu možete pročitati u temi TENCEL ).  Navlake laminirane ovima materijalima mogu se prati na temperaturi do 60C i odlična su odabir aza osobe s poznatim alergijskim reakcijama na grinje i prašinu. Sva punila koja upotrebljavamo u Ergoactivu su spiralno četkana. Spiralno četkane vate prilikom pranja ne gube volumen kao klasične vate. Zbog toga navlaka i poslije višestrukih pranja ostaje meka i podatna.
Navlaka umjesto vatom može biti laminirana tanjim slojem pjene (do 2cm). Najčešće je to sloj visco-elstične memori pjene. Pojedini proizvođači koriste ovu tehniku kako bi konačni proizvod deklarirali kao memori madrac iako memori pjene u jezgri madraca uopće nema. Bitno je napomenuti da se navlake lamninirane memori pjenom ne smiju prati i ne ubrajaju se u antialergijske proizvode. Osim memori pjene, navlake mogu biti lamnirane Hypersoft HR pjenom. Ovakve navlake se uglavnom stavljaju na madrace najviše kategorije i to je jedina vrsta pjene koja zbog svoje specifične vlačne čvrstoće može prati u perilici na temperaturi do 60C.  Više o HYPERSOFT HR pjeni možete pročitati u temi HR pjena.

Pojedini proizvođači madraca laminiraju navlake s više punila (koje je naravno jeftinije) i pritom koriste pleteninu relativno male površinske mase (manje od 150-250g/m²). Time uštede dosta na materijalu, ali i umanje vrijednost i svojstva same pletenine i navlake.

U Ergoactivu koristimo pletenine renomiranih svjetskih proizvođača, visoke površinske mase (250-320 g/m² ili više) u kombinaciji s 300-350 g/m² punila. Dodatne informacije papertyper.net o pleteninama na Ergoactiv madracima potražite u temi navlake gdje posebno opisujemo svaki tip pletenine koji koristimo.

  •  
  •  
  •  
  •